Jeśli interesuje Ciebie podjęcie pracy na Islandii, gdzie średnie zarobki netto na start mogą wynieść nawet 6000 zł, to trafiłeś idealnie! Ostatnio pisałam o branży hotelowej – jak i gdzie szukać pracy, jakie są warunki. Dziś czas na zupełnie inne miejsce, do którego bardzo chętnie przyjmują Polaków – przedsiębiorstwo mięsne SS (Sláturfélag Suðurlands).
Jakie są wymagania i co należy zrobić, aby dostać tą pracę?
Jakie są wymagania i co należy zrobić, aby dostać tą pracę?
Praca w islandzkim SS
Firma SS zajmuje się przerobem i przetwórstwem mięsa od wielu lat. Posiada trzy oddziały:
- dział sprzedaży i finansów w Reykjavik (stolica),
- ubojnia w Selfoss (52 km do stolicy),
- przetwórna mięsa oraz magazyny w Hvolsvöllur (100 km do stolicy).
Firma zatrudnia na różnorodnych stanowiskach, takich jak:
- praca biurowa,
- księgowość,
- pracownik kadr,
- kierowca,
- pracownik ogólny w zakładzie przetwórstwa,
- pracownik ogólny przy uboju,
- pracownik wykwalifikowany przetwórstwa mięsnego,
- rzeźnik,
- uczeń (gdy kontynuujesz naukę szkolną),
- akwizytor,
- mechanik,
- inżynier.
SS dodatkowo jest właścicielem przedsiębiorstwa przetwórstwa drobiu Reykjagarður, która dzieli się na dwa zakłady: ubojnię i przetwórnię mięsa drobiowego w Hella (87 km od stolicy, znajduje się pomiędzy Selfoss a Hvolsvöllur) oraz dział przygotowywania gotowych potraw w Garðabær (12 km od stolicy). Jeśli interesujesz się pracą w tej firmie, zaznacz to w podaniu.
Wiadomo, im niższe mamy kwalifikacje i doświadczenie, tym niżej startujemy w hierarchii zakładu. Aplikować można na stronie ss.is, gdzie od razu mamy zakładkę „podanie”. Tutaj umieszczamy swoje CV oraz list motywacyjny, mogą być w języku polskim lub angielskim. Nie oszukuj, że stanowisko sprzątacza stanowi spełnienie marzeń ;) Napisz szczerze, co Ciebie skłoniło do wyjazdu na Islandię, dlaczego akurat ta firma, opisz swoje mocne strony, zdolności, doświadczenie zawodowe.
Wymagania
Najniższe ze stanowisk, na które przyjmują „z ulicy”, bez znajomości angielskiego, bez żadnych wymagań, to:
- pracownik ogólny w zakładzie przetwórstwa,
- pracownik ogólny przy uboju,
- uczeń (gdy kontynuujesz naukę szkolną).
Do obowiązków tych osób należą między innymi: sprzątanie zakładu, wytwarzanie kiełbas i parówek, sortowanie i pakowanie kiełbas, wędlin i innych wyrobów.
Na pozostałe stanowiska wymagane są już pewne umiejętności, doświadczenie zawodowe lub wykształcenie.
Warunki pracy
Zakład w Hvolsvöllur jest czynny od poniedziałku do piątku, a praca odbywa się zmianowo 7-15 oraz 12-20. W tym czasie przysługują dwie przerwy:
- dla pierwszej zmiany 9-9:20 oraz 12-12:30
- dla drugiej zmiany 15-15:20 oraz 17-17:30
W zakładzie jest stołówka, w której można kupić jedzenie w dobrej cenie, jednak dużo bardziej opłaca się przygotowywać je samodzielnie w domu.
Weekendy są wolne, jednak czasami można sobie dorobić, co liczy się jako nadgodziny płatne 150%. Islandzkie dni świąteczne są wolne.
Oddział w Hvolsvöllur posiada dwa domy pracownicze, w których może mieszkać 9 oraz 8 osób. W każdym z nich jest kilka sypialni, dwie łazienki, kuchnia oraz pokój dzienny. Pracodawca zapewnia również zakwaterowanie dla pracowników z Hella. W pozostałych miejscowościach należy załatwiać sobie mieszkanie na własną rękę (np. na longtermlettings, gabinohome, leigulistinn, bland).
Ta praca jest dla każdego, kto:
+ ma chęć popracować w tak pięknym kraju, jak Islandia, pozwiedzać (bo jest dużo czasu), poznać kulturę i ludzi
+ może poświęcić na wyjazd kilka miesięcy do kilku lat
+ ma dość psiej pensji w Polsce i pragnie w końcu coś zaoszczędzić :)
Największe szanse ne zatrudnienie masz, gdy:
- ktoś znajomy już tu pracuje – działa zasada polecenia
- samodzielnie załatwisz sobie mieszkanie lub pokój, ponieważ czasami zakładowe domy są już pełne (koszt pokoju w Selfoss to 30-40 tys koron, czyli 900-1200 zł)
- znasz angielski chociaż trochę, a jeśli w stopniu komunikatywnym, to naprawdę super
- masz doświadczenie w przemyśle mięsnym, jako rzeźnik lub kucharz
0 komentarze